neděle 14. prosince 2014

hledání konstrukčních řešení; inspirace























http://www.albo.cz/zdvizne-odsuvne-steny/

http://www.archiweb.cz/buildings.php?type=arch&action=show&id=1991



3 komentáře:

  1. Našla jste zajímavé příklady, s chutí jsem četl Váš komentář.
    Několik postřehů:
    Stále se vracet k přemýšlení o místě a zakotvení domu na místo, nezapomenout se jen v domě.
    Nedá se říci, že by na rohu musel být sloup, ale měli bychom vědět co to pro návrh znamená, v našem případě principielně.
    Když dospějeme k nějakému neobvyklému specifickému řešení, měly bychom ho porovnat s řešením obyčejnějším a také promyslet úměrnost zvoleného řešení. Může se nám stát, že to co chceme - to podstatné, dokážeme nakonec provést velice jednoduše. A nebo, naopak si uvědomíme jak ten zvláštní třeba složitý princip je krásný a pro nás důležitý – ten dává domu výjimečnost, že nám to za to stojí i kdyby se naplno uplatnil jen občas.
    Na příkladech je krásná symetrie (prosklení štítů, forma štítů), na modelu Vašeho návrhu je vidět poměr plné a prosklené části u štítu, kde je správná hranice? Nabízí se vztáhnout k hřebenu, či jinak řešit, aby členění nešlo proti hmotě, např. nezatáhnout až nahoru, jak máte na kresbách z prezentace, ale pak zase ztrácí ladnost….? Nebo použít částečně průhledné vrstvy (žaluzie), o kterých jste mluvila, které tyto hrany zjemní.
    Prosklení střechy – dům je hodně prosklený je možné zvážit i jen malé okénko ve střeše….řešení si porovnat….zajímavá by byla technická jednoduchost i údržba.
    Budete-li uvažovat schody ze spodní úrovně, tedy na vyšší převýšení - jak provést, aby po té nepůsobilo „….škoda, že nejsou na vyšší úrovni“ meziprostor? druhá galerie? Nebo zrušit převýšení přízemí, nebo ho zmenšit? S pozdravem Jiří Poláček

    OdpovědětVymazat
  2. Hledání referencí pro řešené problémy je běžná součást práce mnoha profesí, u architekta také dobře slouží jako jeden z nástrojů komunikace s klientem. Nemusí nutně vyústit v kopírování, na druhou stranu je však běžná tvorba vystavěného prostředí právě na předávání fungujících řešení založená. Rozumí-li jejich sdělení nejen architekt, ale hlavně běžný "uživatel", dokáže pak s místem navázat vztah.
    Myslím, že řešení rohového prosklení domu tak, jak jsme spolu probírali, bude fajn. Bude-li štítová prosklená stěna navržena s nosnými sloupky (např.60-80x100-120), použitými i pro pevné zasklení, s jedním vloženým okenním rámem otevíravého křídla, je možné rohový sloupek vypustit - stěna bude nosná, a přitom působit jako bez sloupku. Příčle v adekvátní výšce nad posuvnými okny (2000-2500mm), resp. nadpražní trámek, spojený s krajním sloupkem štítové fasády, myslím domu nijak neuškodí. Zkuste řešení nakreslit, spolu s osazením domu do terénu. Je dobré dům řešit v nadřazených souvislostech, dovolí to získat nadhled nad důležitostí dílčích neznámých.
    Co se týče protilehlé fasády oproti vstupu, také se přikláním k omezení prosklených ploch - jak kvůli vyznění domu z exterieru a interieru (dům nebude "rozbitý", velkorysost rohového prosklení více vynikne), tak pro příjemný pobyt. V přízemí by stačilo okno pouze ve stěně, ve stísněném prostoru palandy bych ocenil malé střešní okénko, které obyvatele probudí východním světlem, nebo umožní i jiné využití než pro spaní - četba apod.
    Bude dobré udělat si názor na zábradlí - hledat tvar ve více variantách, nedělat si dopředu předsudky o "funkčních" řešeních - zda budou nebo nebudou "hezká". Požadavky na zábradlí udává ČSN 743305 - chcete-li zábradlí pohledově potlačit, vyzkoušel bych přístupy, které jsou často voleny u klasických zábradlí (odsazení od hrany, hledání subtilnosti ve filigránské konstrukci, případně sklo, pletivo atd.) tak snížené výšky umožněné větší šířkou - v. 600mm při šířce 600mm (truhlík, nebo široké madlo).
    S umístěním žebříku bych se zas tolik netrápil, nemyslím, že je to klíčový bod domu, je možné ho "odložit" jako detailní řešení interieru a to se může s časem proměňovat - je možné jej pojmout mnoha způsoby, dovedu si i představit jeho náhradu za "námořní síť", nebo jako součást "žebřinové" stěny, oddělující oba prostory.

    OdpovědětVymazat
  3. děkuji za komentáře.
    nově přidané příspěvky jsou výkresy vypracované na základě poslední konzultace. ještě se nad nimi znovu zamyslím dle vašich komentářů.
    toho zábradlí jsem si vědoma, pracuji na tom.
    co se týče konstrukčních řešení oken i trámového stropu nechala jsem se inspirovat u konkrétních firem či realizací. ale myslím, že je mi to už víc jasné.
    žebřík jsem nakonec vrátila do úplně původního stavu - vedle schůdků. je mi to tak milejší, líbí se mi, že umístění uprostřed stavby trochu odděluje od sebe prosvětlenou a funkční část, rovněž se mi nechtělo pouštět do schodiště, když jde o malou, alternativní stavbu. zábradlí u patra jsem zvolila decentní z tyček, aby mohlo světlo proudit nahoru.
    prosklený pruh jsem zmenšila téměř na třetinu původní šířky a zastínila dřevěnými podélnými žaluziemi, zamýšlela jsem to jako jakýsi světlovod ze západní strany, ne tak docela jako plnohodnotné okno, a taky se mi líbilo, že rozbíjí severozápadní fasádu. průčelní fasádu směrem nahoru do svahu jsem původně chtěla bez oken, protože mi výhled nepřipadal ničím zajímavý a přišlo mi, že světla do interieru jde dostatek. zamyslím se ale nad malým okénkem v patře.
    co se týče zastínění proskleného rohu, prozatím jsem pro dřevěné masivnější, rolovací žaluzie z interieru - ale je to dostačující?
    řeším ještě úpravu terénu okolo stavby. z uzavřené části (tj.SZ a SV fasády) jsem myslela pracovat s původní výškou terénu a dojmem zapuštěného domu (prkenná fasáda je separovaná od zeminy ochrannou vrstvou kamení). kolem stěny s vchodovými dveřmi bych ale srovnala terén do úrovně domu - kvůli příchodu a vůbec pohybu před domem a na terase. výškový rozdíl za chatou je zpevněn kamennou zídkou.
    ráda bych se zeptala, jestli se bude na plachtu uvádět i legenda materiálů, nebo se jen nejzákladnější myšlenky zmíní v popisném textu. děkuji.

    OdpovědětVymazat